Praha, duben 2025 – Holešovickátržnice je jako živý organismus, který dýchá s Prahou už více než století.Místo, kde se setkává syrová minulost s pulzující současností. Bývalá jatka,burza zvířat i zeleninový ráj – dnes scéna pro kulturu, jídlo a komunitu letosslaví 130 let od svého založení. Od 24. dubna do 14. května se zde odehrajesérie akcí, které svým osobitým způsobem propojí to nejzajímavější z minulostia přítomnosti. Čekají vás zážitky, které vás překvapí, potěší a inspirují. Čas gastroperformance BEEF, vůně starých receptů i futuristických chutí. Časotevřené pop up kavárny s čítárnou a autentickým menu. Čas koncertů, kterérozehrají Halu 17, i výstavy, která vás vezme na cestu časem až na samotnývrchol vodárenské věže.
BEEF: Rituál pro všechnysmysly
Silný prožitek slibují hned naúvod oslav zážitkové večeře BEEF, které se odehrají v prostoru Haly 17.Jedenáctichodová opulentní mše za maso i zemědělskou tradici vás provede napříčchutěmi a emocemi, které probouzejí úctu ke krajině, zvířeti i člověku. Menušéfkuchaře Ládi Vaníčka z restaurace Mlýnec je jako liturgie na talíři –od “Hostie” po “Očistu”. Průvodcem večera je velekněz v podání herce KryštofaBartoše. Rezervace míst probíhá na www.beef2025.cz.
BEEF / 25. 4.–14. 5. / Hala17 / rezervace nutná
Pop up kavárna jako útočiště ilaboratoř chutí
Na stejném místě, ale o patroníže – v Hale 17 – bude každý den otevřena kavárna, která vás přivítáčerveným pivem od Zichovce, koktejly, výběrovými limonádami a originálnímipochutinami z dílny Goodloku: miso máslo, kimchi bianco, garum z hovězích srdcínebo Bloody Mary s celerovou espumou. Kavárna bude nejen místem kodpočinku, ale i prostorem pro čítárnu a přednášky proveřejnost, které otevřou témata jídla, udržitelnosti, tradice ibudoucnosti.
Pop up kavárna / 24. 4.–14.5. / denně 12–24 h / vstup zdarma
Slova, která mají chuť
Od příběhů královské kuchyně přesmastné časy první republiky až po otázku, co budeme jíst za dvacet let – sérieveřejných přednášek vás pobaví, inspiruje a možná i přiměje nahlížet najídlo a jeho roli ve společnosti v trochu jiném světle. Mezi hostyvystoupí například food historik Martin Franc, šéfkuchař Vojtěch Kalášek, nebopropagátor tradiční řezničiny František Kšána. Chybět nebudou ani zástupciiniciativy Zachraň jídlo či Kristina Šemberová se svým retrovařením.
Přednášky / vybrané dny od14 h / Hala 17 /na přednášky vstup zdarma, na umělecká vystoupení se kupujívstupenky
Hudba, která rezonuje s prostorem
Vybrané večery v Hale 17 zakončí živékoncerty, které promění industriální prostor v hudební klub. Na pódiuvystoupí například Himalayan Dalai Lama & Terezie Kovalová, WWW NEUROBEAT, Manon Meurt & Ida The Young, AnnaVaverková / Jakub König & Hvězdy, Slut a Meat-House ChicagoI.R.A., P/\ST nebo Republic of Two. Závěrečnou BEEF closingparty, která je pro veřejnost zdarma, roztančí DJ a producent „Šaty svlečkou“ a uzavře oslavy ve velkém stylu.
Koncerty / 25. 4.–14. 5. /od 21 h / Hala 17 / vstupenky na GoOut.net
Výstava ve vodárenské věži: když vzpomínky ožívají
Jakými proměnami prošla tržniceod roku 1895? Co se skrývá za jejími zdmi a jaké příběhy tu zůstaly zapomenuty?Výstava, umístěná v ikonické vodárenské věži, vás zavede do minulostiprostřednictvím fotografií, artefaktů i pamětnických vzpomínek. Součástí jetaké vizuální instalace od Jana Hladila z H40, která nabídne interpretacivýhledu z věže, jak mohl vypadat v roce 1895. Výstava je otevřena denně od 24. 4. do 18. 5.v čase 10-18 hodin. Následně bude otevřena až do 29. června vždy odčtvrtka do neděle ve stejném čase.
Výstava / 24. 4.–18. 5. denně 10–18 h / 19. 5.–29.6. ČT-NE 10–18 h / Vodárenská věž / vstupné 90 Kč,snížené 50 Kč / ZTP, 65+, děti do 15 let zdarma
Pastrami Pop Up 3: Když se skvělé jídlo potká s kulturou
Holešovická tržnice se již příštítýden ve čtvrtek promění v centrum newyorského street foodus desítkou prodejců, kteří se v rámci tradiční akce Pastrami Pop Uppostarají o skvělou atmosféru, kde hlavní roli sehrají vyhlášené pastramisendviče, a to v mnoha podobách. A protože správný street foodzážitek nekončí u jídla, mohou se návštěvníci těšit také na doprovodný kulturníprogram. Kromě jídla si zde užijí hudební program, výtvarné umění a kulturnívystoupení. Na akci vystoupí DJ Tea Jay Ivo a DJ Gadjo, kteří se postarají ohudební podkres. Výtvarník Jakub Bachorík, jehož vtipné kresby sendviče snadhledem doprovázejí Pastrami Pop Up již od samého počátku, bude přímo mezinávštěvníky malovat originální ilustrace. Večer bude patřit improvizačnímudivadelnímu představení Just! Impro v Hale 17. Vstupné na tuto kulturní část je190 Kč. Akce Pastrami Pop up startuje 24. dubna od 11.00 hodin a jepřístupná zdarma až do 22.00 hodin.
„Pastrami Pop Up je pro násvíc než jen food festival. Je to místo, kde se setkává komunita, která sdílívášeň pro skvělé jídlo, kreativitu a která dokáže ocenit práci, která za tímvším je. Máme tu skvělé prodejce, kteří se nám každý rok hlásí a přibývajídalší, což mě velmi těší. A krásné na tom je, jak to celé funguje ve vzájemnésynergii. Věřím, že to je ten důvod, proč se k nám lidé vracía užívají si zdejší uvolněnou atmosféru,“ říká Aleš Víšek zprogramového oddělení Holešovické tržnice a autor konceptu Pop Up.
Pastrami Pop Up / čtvrtek 24. dubna 2025 / 11-22 h / Vstup zdarma
Přijďte se nadechnout historie a ochutnat současnost
Oslavy 130 let Holešovickétržnice nejsou pouhým připomenutím minulosti – jsou živou oslavou přítomnosti avizí budoucnosti. Přijďte se projít mezi halami, posadit se na drink do pop upkavárny, zaposlouchat se do koncertu, zažít chuťový rituál nebo si jen taksednout a nasávat atmosféru místa, které má paměť. Tržnice je tu pro vás. A vyjste její budoucnost.
Pro více informací o programu 130let Holešovické tržnice sledujte sociální sítě Holešovické tržnice a webovéstránky Holešovická tržniceslaví 130 let.
Kontakt pro média:
Linda Antony / tel: 777 16 88 99 / email: linda.antony@navystavisti.cz
Veronika Wolfová / tel: 724 442 965 / email: pr@navystavisti.cz